Citadel

Een bezienswaardigheid in Islamitisch Cairo die niet gemist mag worden is de Citadel, een van de oudste monumenten overgebleven uit de middeleeuwse oorlog. De erfenis die het achterliet bestaat uit verschillende moskeeën, paleizen, musea en een aantal terrassen met uitzicht over de hele stad.
Moskeeën

De moskee van Mohammed Ali

De moskee van Mohammed Ali is de grootste moskee gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw. Door de typische architectonische kenmerken is het de best zichtbare moskee in Caïro. De moskee is gebouwd voor de oudste zoon van Mohammed Ali. Mohammed Ali overleed in 1816.

de Al-Nasir-Mohammed moskee

Tegenover de moskee van Mohamed Ali staat de Al-Nasir-Mohammed Moskee uit 1318. De Moskee is gebouwd in Perzische stijl, dat is te zien aan de minaretten van de moskee. Tot de Osmaanse overwinning van 1517 woonden de Egyptische sultans in de citadel. Maar van al hun paleizen en moskeeën staat alleen deze moskee nog overeind.

De Sulayman Pasha Moskee

De Sulayman Pasha Moskee is opgericht in 1528 door de Ottomaanse gouverneur, Sulayman Pasha. het is de eerste moskee van Egypte met een Ottomaanse koepel.