Piramide van Cheops

Piramiden van Gizeh

De piramide was oorspronkelijk ongeveer 230 meter breed en 146,59 meter hoog en bevatte ongeveer 2,3 miljoen stenen met een gemiddeld gewicht van 2500 kilogram. De piramide is nu nog 138,75 hoog. De inhoud komt daarmee op ongeveer 2,6 miljoen m³. Volgens een overlevering die door de Griek Herodotus werd opgeschreven heeft de bouw 20 jaar geduurd. Moderne analyse van de bouw van de piramiden heeft aangetoond dat dit een zeer realistische schatting is. Op de afbeelding is het de rechter piramide
Piramide van chefren

De piramide van Chefren is niet zo goed onderzocht als die van Choefoe (Cheops). Dit komt doordat deze piramide niet zoveel kamers heeft. De piramide heeft twee ingangen, een lagere en hogere. Er gaat na de ingang een gang naar een centrale kamer toe waar de sarcofaag staat. De piramide is niet beschilderd of gegraveerd. De Chefren piramide is nog de enige van de 3 piramides die een kalksteenlaag op de top heeft zitten. Dit is goed te zien op de afbeelding. De piramide ging op 1 januari 2005 weer open voor het publiek, nadat ze twee jaar lang gesloten was geweest wegens restauraties. Er is toen onder meer graffiti verwijderd en er zijn barsten gerepareerd.
Piramide van Mycerinus

Het piramidecomplex bestaat uit de hoofdpiramide en drie kleinere piramiden. Aan de oostzijde bevinden zich resten van een tempel en een weg naar de Nijl. De piramide is gebouwd als graftombe voor farao Mykerinos in de 26e eeuw v.Chr. De oorspronkelijke hoogte van de hoofdpiramide is 66,45 meter, met zijden van 104,6 meter. Deze piramide werd in de klassieke tijd de rode piramide genoemd, vanwege het gebruik van rood graniet als buitenbekleding. De ingang is bij de noordelijke muur en vier meter boven de grond. De gang daalt naar beneden tot onder het grondniveau. Als beveiliging tegen grafrovers konden er drie blokken worden neergehaald die de gang afsloten. Dan kronkelt de gang met een boog en komt uit in een grote kamer. De linker piramide op de foto is de Mycerinus piramide.