Natuur

Cairo is gelegen aan de oevers van de Nijl en wordt omringd door woestijn. De Nijl is dan ook de belangrijkste bron van leven in Egypte en in Cairo. De Nijl zorgt voor vruchtbare grond rondom deze rivier. De Nijl is van grote invloed geweest op de vorming en ontwikkeling van Cairo. Halverwege de 19e eeuw werd het hedendaagse moderne stadsdeel van Cairo regelmatig overstroomd, om de stad meer karakter te geven werd hier het nieuwe deel van de stad gebouwd.




Flora & Fauna

Cairo is vooral een zeer volgebouwde stad die bovendien ook nog zeer vervuild is. Veel flora in Cairo is er dus niet te vinden. Rondom de oevers van de Nijl is de grond echter nog wel vruchtbaar en is er nog wel begroeiing te vinden. Dit is echter nog maar nauwelijks oorspronkelijk, het grootste deel van de flora in Cairo wordt namelijk geïmporteerd. De flora rondom de Nijl wordt vooral gekarakteriseerd door eucalyptusbomen, vijgenbomen en citrusbomen. Net buiten Cairo wordt de flora al gekenmerkt door de uitgestrekte zandduinen.

De fauna in Cairo droeg met name in het verleden een zeer symbolische waarde met zich mee. Dieren bezaten volgens de oude Egyptenaren bepaalde bovennatuurlijke eigenschappen. Dit had een goddelijke verering van verschillende diersoorten tot gevolg. Hedendaags is de fauna in Cairo niet heel uitgebreid en wordt het vooral gekenmerkt door de verschillende vissoorten in de Nijl waar zeker 160 verschillende vissoorten worden aangetroffen. Op het vaste land kom je zeker de kameel tegen. Als je de zandduinen intrekt, heb je kans om een kudde gazellen tegen te komen, of cheeta´s, jakhalzen, woestijnvossen of wezels.